Water en vuur

Water en Vuur.

Hoe blijf je innerlijk uit de strijd in een steeds verder polariserende wereld?

In de nieuwsbrief van Henk Franssen las ik dit:
Wéten dat je een lichtwezen bent, verandert je wereld niet. Het kan zelfs frustrerend zijn, wanneer je er niets mee doet!
Pas wanneer je dat lichte wezen dat je bent uitdrukt in de manier waarop je over straat loopt, met mensen praat en keuzes maakt, verandert de wereld echt.’ 

Prachtig, dacht ik, maar hoe?
Over de weg die je soms door het donker moet gaan om je Licht weer vrij te maken, gaat mijn nieuwe boek LEVENSWINST. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer.

Klik hier voor alle info op mijn nieuwe site
Soms moet je verliezen om iets groters te winnen, vast raken, om vrij te worden, sterven om waarachtig te leven.

Je licht leven, hoe doe je dat?

Hoe doe je dat, als je oordeel ontmoet vanwege de keuzes die je maakt?
En kan jij de keuze van de ander respecteren, als het je beangstigt?
Misschien ben je bang de ander te verliezen door de keuze die je maakt?
Maar… misschien is de vijandigheid van de ander ook gefundeerd in angst? 

Wanneer je zo gaat kijken, dan ontdek je al snel een gemene deler:
We leven allemaal in een onzekere tijd. Iedereen krijg in meer of mindere mate te maken de gevolgen en maakt zo goed hij kan zijn keuzes.

Vanuit stress en angst komen we in het overleven.
Hoe gaat je om met de reacties die dat oproept?
Hoe ga je daarmee om in jezelf? 
Hoe ga je om met de – voor jou onaangename – overlevingsreacties van de ander? Herken je de angst of onzekerheid die daar onder ligt en reageer je daar begrijpend op, om vervolgens helder te maken wat jouw behoefte is?
Of knal je er bovenop vanuit je gekwetste ego, met oordelen, boosheid of iets dergelijks?
Angst is het Water element. Het heeft de warmte van het Vuur (het Hart) nodig om te verdampen. 

Hieronder ga ik er wat dieper op in vanuit de elementen water en vuur. 

Angst, het water-element. 
(verbonden met: nier, bijnier, blaas, lage rug, knieën, seksuele organen, botten, haren, hersenfuncties)
Angst en onzekerheid worden in de Chinese Geneeskunde geassocieerd met het water element. Het water element resoneert met de eerste twee chacra’s; het overleven, dus ‘vechten, vluchten of bevriezen’.
Overleven hebben we geleerd via onze voorouder-lijnen. Hoe we reageren zit dus diep. Het zit in ons DNA en het wordt automatisch getriggerd. 

Je kan dus een lichtwezen zijn en een hoog bewustzijn hebben, en toch gevangen raken in patronen en emoties die daar helemaal niet mee te verenigen zijn. Het ligt dus voor de hand om die gevoelens of reacties in jezelf te veroordelen en/of te ontkennen. Heel veel mensen zijn daar erg goed in geworden. Zo goed dat ze de kruimel in het oog van de ander wel zien, maar de balk voor hun eigen ogen niet. 

Terug naar het water element. Als er angst, onzekerheid en onveiligheid zijn, dan is het enige rustgevende en helende antwoord daarop: liefde. De veiligheid voelen van contact zonder oordeel.
Dat is de kwaliteit van het hart, het vuur-element.

Het vuur-element
(verbonden met: hart, pericard, bloedsomloop, hormonen, temperatuurhuishouding, dunne darm)
Wanneer door angst, trauma en overleven, je hart op slot geraakt is, stroomt de helende kracht van het hart niet zo vanzelfsprekend meer.
De helende kracht van het hart is het vermogen om empatisch aanwezig te zijn met iets dat moeilijk, kwetsbaar of angstig is. Het is het vermogen om helend aanwezig te zijn met jezelf en/of de ander.

Helend, houdt in: voorbij het oordeel, voorbij je gekwetste ego, voorbij je neiging om te willen beheersen, controleren, bepalen of sturen. Daarvoor is het van belang om altijd weer te zoeken naar de gemene deler, want daar ligt de sleutel om empathie te voelen voor jezelf en de ander en dus de helende kracht vrij te maken.

De ander maakt zijn of haar keuzes vanuit de zelfde moeilijke wereldsituatie als waar jij ook last van hebt.
De vraag is dus:
Joe kan ik er zo mee omgaan dat ik die angst in elk geval niet veroordeel? Hoe kan ik in mijzelf en ten aanzien van de ander uit de strijd blijven en voorbij het oordeel, antwoorden op de onderliggende behoefte?
Ik nodig je uit om jezelf deze vraag de komende tijd regelmatig te stellen.

Vijf elementen retraite (nog 1 plek vrij!)
Tijdens de vijf elementen retraite krijg je na de oefeningen en uitleg over het element van die dag ook vragen mee, als leidraad voor de dag.
Elke dag staat in het teken van een van de elementen, waardoor je stapsgewijs alle facetten van je leven liefdevol kan beschouwen.
We doen die dag ook gerichte oefeningen voor dat element, om de energie van de bijhorende organen en meridianen optimaal te laten stromen.

Gratis ondersteunende oefeningen, kan je hier beluisteren.
Het soort oefeningen die we tijdens de retraite doen, kan je op mijn nieuwe website ook vinden, gratis en voor niks. Via deze link

Ik sluit af met een link naar een filmpje van 4 minuten van Charley Chaplin dat ik vandaag kreeg. Het is misschien wel de beste speach ooit en zo exact op nu van toepassing op de huidige tijd! https://youtu.be/wMKpYxhI2KI 

Ik hoop dat je een beetje steun of inspiratie uit deze nieuwsbief kan halen.
Moge het je goed gaan. Mag je sterker, bewuster en vrijer worden door alles wat er gebeurd.

In liefde,
Conny

(ps: mocht er op mijn site nog een vervelende pop up komen dat je nog niet kan bestellen, klik dan maar steeds weg, of wacht een dagje. Dan was ie nog net niet helemaal klaar.)

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees als eerste de laatste blogs

Inschrijven nieuwsbrief