Corona gezien vanuit de Tao

In dit artikel wordt de ramp die ons nu overkomt, bezien vanuit de Universele blik van balans tussen de tegenpolen Yin en Yang. Het is tijd voor de Yin. Tijd voor herstel van de balans, herstel van het leven; de natuur en onze relatie met onszelf en elkaar. Geregeerd worden door Liefde, Wijsheid en Kracht, voorbij de angst.

Wat gebeurt er in onze tijd nu het Corona virus de samenleving ontwricht?
Op persoonlijk en economisch vlak betekent het een enorme crisis, een drama, een ramp.
Op politiek vlak komen duistere praktijken aan het licht.
Op Universeel vlak zou hetgeen nu gebeurt wel eens helpend kunnen zijn voor herstel van de natuur en onze samenleving.
Er zijn heel veel facetten aan wat er gebeurt in de tijd waarin we nu leven. Veel meer dan ik hier kan beschrijven.

In dit artikel geef ik een beschouwing vanuit de Tao, de/het Onnoembare. Je zou Tao ook kunnen omschrijven als de essentie en het essentiële, natuurlijke wetmatigheden achter alles.
Tao verwijst naar God, Wezenlijke van God; het Alomtegenwoordige waar we met ons verstand niet bij kunnen, maar dat ‘spreekt’ en voelbaar wordt via het hart.
Basis van de visie op gezondheid vanuit het Taoïsme is, dat er balans en harmonie dient te zijn tussen de tegenpolen Yin en Yang. Dat is: tussen aarde en hemel, voelen en denken, vrouwelijk en mannelijk, wijsheid en kennis, rust en actie en meer…
Vergaande of langdurige disbalans tussen yin en yang, leidt tot ziekte en tenslotte tot de dood.

 

Yin

Wereldwijd wordt het leven nu een halt toegeroepen, als een collectieve retraite. Plotseling gebeurt er iets, waardoor de jacht naar meer, sneller en efficiënter stopt. Het is tijd voor de Yin. Tijd voor herstel van de balans, herstel van het leven; de natuur en onze relatie met onszelf en elkaar.

Je kan niet blijven produceren, rennen, vliegen en de economie op blijven jagen. Dat put het leven uit. Steeds meer mensen zijn burn-out, de grondstoffen van de aarde putten uit. De aarde vervuilt en de samenleving ook. We raakten massaal de zin, de betekenis en de verbinding kwijt. Zou het de mensheid ooit lukken om de malle molen te stoppen als niet zo’n minuscuul organisme de status quo doorbrak?

Het hart wordt wakker

Ineens is niets meer gewoon, niets meer vanzelfsprekend. Dat doet iets in mensen:
De stoere ontmoet zijn kwetsbaarheid. Degene die altijd voor iedereen klaar stond, is ineens in een positie waarin ze hulp mag leren ontvangen. Degene die altijd meer en beter wilde, heeft ineens geen werk. Geld en succes glijden als zand door zijn vingers. Zijn lief is ziek, er heerst angst. Ineens worden andere kwaliteiten aangesproken. Liefde wordt wakker, juist door de dreiging van verlies.
Wat ondergewaardeerd was, wordt gewaardeerd. Denk aan de vitale beroepen. Hoewel zij nu keihard moeten werken, klapt nu zelfs de koning voor hen uit waardering.
Plotseling denken we collectief na: wat is werkelijk van waarde?
Waar vind ik vertrouwen?
Wat geeft mij kracht en levensmoed?
Wat geeft mijn leven zin en betekenis?

We gaan nadenken, onderzoeken en worden bewust

Kloppen de geruchten dat het virus uit een laboratorium in Wu Han is gelekt? Zijn er dingen gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen?
Hier voor een vierdelige zeer verhelderende documentaire van Jeanet Ossebaard in het Nederlands.
Hier kan je klikken voor een lange uiteenzetting over inentingen, 5G en meer van David Icke.
Hier vind je een goed onderbouwde documentaire over de oorsprong van het Corona virus.

Ik vind het taaie kost. Moeilijk te verteren. Eigenlijk wil ik het niet weten, want dan voel ik me zo machteloos ten aanzien van wat er allemaal gebeurt. En bovendien: wat is waar en wat niet? Welke informatie kan ik vertrouwen? Als ik niet oppas, verdwaal ik in mijn hoofd, in theorieën en gesprekken, in angst. Dat doen we allemaal, als we houvast zoeken. Ik weet dat angst een slechte raadgever is en dat hetgeen gebeurt veelomvattender is dan het verstand kan bevatten.

Ik begrijp dat dit nu gebeurt. Meer dan wat ik kan uitleggen in een artikel, zie ik paralellen met werkelijke genezing. Heling = heel worden = hetgeen ziekmakend was en onderhuids (of ondergronds) het leven bepaalde, moet aan de oppervlakte komen. Pas dan kan werkelijk herstel plaats vinden.
Dit is het einde van een kosmische cyclus. Ik schrijf er over in mijn boek de Tao van Gezondheid.

Dit is het Metaal-element in zijn grootste, diepste betekenis: Loslaten van oude, ongezonde structuren. Loslaten van het overleven (voor zover mogelijk). Loutering van het ego. En het speelt nu wereldwijd.

Wanneer we hier goed doorheen gaan, volgt er een totaal andere tijd, zoals in de foto onderaan is beschreven.
Tot voor kort gehoorzaamden we aan machthebbers en koningen. We volgden als schapen het gezag.
Nu worden we wakker geschud. We gaan vragen stellen.

Wat klopt? Wat klopt niet? Waar wil ik mijn energie aan geven? Wat wil ik gehoorzamen?
Waar gaat het werkelijk om? Hoe kan ik werkelijk dienstbaar zijn aan het leven?
De komende eeuwen moet het hart moet gaan regeren; de liefde in ieder mens, de verbondenheid met en de zorg voor elkaar en voor de natuur. Vanuit waardering en oprechtheid.
We hebben allemaal te leren om vanuit ons kleine Ik te buigen voor – en dienstbaar te worden aan- het Grotere, aan God.

Collectief staan we nu voor de uitdaging om van angst naar liefde te gaan.
Hoe ga je om met je angst? (Klik hier voor ondersteunende meditatieve oefeningen)
Het is NU dat we werkelijk mogen gaan ervaren wat het betekent om het Kwaad geen macht te geven.
In elk geval geen macht over onszelf.

Angst

Verlies van houvast, los laten van oude zekerheden en verlies van controle gaat gepaard met angst. Deze angst is een existentiële angst. Plotseling is er iets Groters aan zet, dat buiten onze controle gaat. We worden geconfronteerd met onze kwetsbaarheid.
In de Chinese Geneeskunde is de emotie angst verbonden met het water-element: de winter, de nacht, de Yin. Als je leven uit balans is in die zin dat je de stilte en de leegte ontwijkt, dan groeit ergens in de diepte angst. Je leeft dan onbewust vanuit angst en niet vanuit vertrouwen.
Hetgeen nu gebeurt wil ons weer terug verbinden met God. Niet met de God van enig dogma of religie, maar het de spirituele essentie van ieder mens.
Waar vind je een dieper houvast?
Wat is die kracht waarop ontelbare voorouders schier onmogelijke omstandigheden hebben overleefd en er zelfs innerlijke kracht en diepe wijsheid aan hebben ontleend?
Wat is die ongrijpbare grond onder alles, die het leven een diepere zin en betekenis geeft?

Lees meer in de Tao van Gezondheid, een natuurlijke weg van groei en evenwicht door Conny Coppen (uitgeverij Ankh Hermes)

Engelse video’s Jeanet Ossebaar https://www.youtube.com/watch?v=Lpi1GH8M4_A&list=PLMvv5RXuyS4lA1KC-Vh8UvzkPWYlJtKZg. Andere delen: https://www.youtube.com/watch?v=5adgBhiQH2w&feature=youtu.be

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees als eerste de laatste blogs

Inschrijven nieuwsbrief