Juseu vanaf de top dichtbij

Een dag op retraite
Sfeer impressie van de Tao van het Hart retraite

De eerste vogels fluiten. Ze roepen je naar buiten.
Je rekt je uit, staat op en kijkt even door het open raam naar buiten.
Het maagdelijke landschap raakt. Het roept je naar buiten.
Nog korte tijd sta je met je blote voeten in het gras. De lucht is tintel-fris. De vogels zingen. Het is alsof hun klanken alles schoon wassen wat je tot voor kort nog zo bezwaarde. Het landschap doet de rest; de ruimte, de eeuwenoude bomen, de heuvels.
En het is meer: er hangt hier iets magisch in de lucht.

Tussen Eeuwenoude olijfbomen. 

Alsof je ineens weer voelt hoe het leven bedoeld is.

Als vanzelf loop je een eindje over het gras richting de olijfbomen. Een diepe rust daalt over je heen. Lichaam en ziel herademen.
Dan gaat de bel: tijd voor de ochtend Chi Kungs.
De groep verzamelt zich in stilte op een mooie plek met uitzicht over de heuvels waar de ochtendnevel juist begint op te trekken. De zon begint al wat kracht te krijgen, maar de lucht is nog tintelfris.
Je opent je blik in een zachte glimlach. Met alle oefeningen, neem je de stilte, de sfeer van de plek en je eigen liefde mee naar binnen, je lijf in. Je ademt en beweegt alles open. Je laat los wat vast zat.
Liefdevol, als vanzelf, geholpen door de instructies van Conny en gesteund door de groep.

Elke dag heeft een thema. Je glijdt er vanzelf in. Je voelt het en het begint al te werken.

Je geopende, nu bezielde lijf, lust nu wel een hapje eten.
Anna is al druk in de weer geweest om het ontbijt te verzorgen. Op het terras voor Casa Milan staat het ontbijt al klaar. Mmmmmm….. alles helemaal verzorgd. Andere dagen, als het nog wat fris is, ontbijt je binnen aan de grote tafel bij de haard.
Het ontbijt is in stilte. Het helpt je om de aandacht nog even binnen te houden, in je lijf. In de stilte ga je als vanzelf open om te genieten van de plek, het eten en het cadeau dat je aan jezelf hebt gegeven.
Na het klinken van de bel, verlaten we de avond-nacht en ochtend stilte.
De tweede helft van het ontbijt kan er dan gepraat worden.
Als je langer in stilte wilt zijn, wandel je even naar buiten tot de bel gaat voor de ochtend bijeenkomst.

Ochtend bijeenkomst: je zit in een kring, omhuld door de ademende ruimte van de plek. Samen met een groep mediteren, verdiept de stilte, de diepte van het aanwezig zijn met jezelf.
In de meditatie wordt het thema van deze dag dieper voelbaar. Als vanzelf worden dingen in je aangeraakt.
Je neemt uit deze bijeenkomst een opdracht mee de dag in en bewustzijn van steun. Dat kan via een kaart zijn die je getrokken hebt of iets anders.

Hierna ben je vrij tot aan de lunch. Vrij om in stilte met jezelf te zijn of met anderen uit te wisselen.
Je kan de omgeving verkennen, in je dagboek schrijven, schilderen of tekenen, luieren in de zon, of genieten van een goed gesprek.

Corvee
Anna is heel blij als er een paar mensen willen helpen met groente snijden voor het eten. Misschien ontdek je daarbij hoe fijn het is om in alle rust met een paar mensen samen je handen te gebruiken en je liefde in het voedsel te laten stromen.

De School, relax-plek en oefenruimte bij slecht weer.Na de lunch is er siësta. Een paar mensen helpen met afwassen.

In de vrije uren is er ruimte om individuele aandacht te krijgen van Conny of Marjolijn als dat nodig is. Of misschien geeft een wandeling met een andere deelnemer je precies wat je nodig hebt.

Juist in de lege ruimte
kan jouw eigen proces zichzelf ontvouwen.

Om half vier kom je weer met de groep bij elkaar.
Je verbindt je weer diep met je lichaam via de Chi Kungs die we doen.
De middagbijeenkomst staat in het teken van uitwisseling en verdieping. In deze bijeenkomst wordt het thema van de dag/week aangescherpt. Hoe ging het? Wat is er in je aangeraakt?
Hierop wordt het programma van de bijeenkomst verder afgestemd. Denk aan: informatie en verdieping, een zelfmassage, een oefening of massage in tweetallen of bijvoorbeeld een expressieve of juist verstilde dans.

Tijdens het avondeten gaat de stilte weer in. In stilte samen zijn is een bijzondere beleving. Het is alsof je op een bepaalde manier nog dieper verbonden bent; met jezelf, de anderen en de omgeving. Je neemt het voedsel ook beter tot je.

Genieten ligt ineens zo voor de hand.

Soms is stilte confronterend of onwennig en heb je behoefte aan een gesprek. Dan vraag je iemand om even met je mee te gaan. Op een plek buiten de groep kan je gerust even iemand spreken.

Je sluit de dag gezamenlijk in stilte af met Mindful Tao.
Dit brengt je aandacht en je voelen in je lichaam. Je hart open naar jezelf, dankbaar voor deze dag, dankbaar voor de moed om dingen in jezelf aan te kijken en gericht op het omarmen en ondersteunen van jezelf.

Kom tot bloei
Je mag worden die je bent.
Je bent goed zoals je bent, ook nu al, met alles erop en eraan.
Je hoeft niet hard te werken.
Je mag ontvangen, genieten, ook als je vindt dat er nog zo veel te verbeteren valt.
Alles is er al. Die je ten diepste bent, die is er al, dat ben je al.
Zoals de mist in het dal in Juseu optrekt naarmate de dag vordert, zo kan hier de mist die jouw innerlijke zon versluierde, optrekken.

Wees welkom!

Casa Milan

Fijn als we deze mooie week met jou mogen genieten.

Klik voor praktische info, opgave en betalen hier
NB:
Door omstandigheden kan Ysbrand niet meedoen. Neem voor info en opgave contact op met Conny

Ps: kijk vooral nog even naar het filmpje: https://youtu.be/8of_Zt2Eci0