eyeYoga

Wat is EyeYoga?

EyeYoga is een nieuwetijdse, verbazend eenvoudige en doeltreffende manier om lichaam en geest in balans te brengen. Een weg naar innerlijke vrijheid en harmonie
Het is een nieuwe -aan de EMDR en EFT verwante – methode, die ons weer controle geeft over ons eigen brein, harmonie kan brengen in onze acties en reacties en ons in verbinding kan stellen met onze diepste innerlijke wijsheid. Anders dan EMDR kan de eyeYoga ook voor bewustwording en innerlijke harmonie worden toegepast.
Dit artikel laat u hier mee kennismaken.

Wat je ogen allemaal doen
Wist je dat je ogen veel méér doen dan alleen zien?
Wist je dat je ogen als foetus van slechts 15 weken oud al volop in beweging zijn? Dat zelfs blinde mensen oogbewegingen hebben en dat in de visuele hersenen bij hen de zelfde processen plaats vinden als bij zienden?
Je ogen zijn informatieverwerkers. Ze zijn direct verbonden met jouw fascinerende briljante bio-quantum-computer oftewel: jouw hersenen. In wezen zijn je ogen uitgroeisels van je hersenen die gerelateerd zijn aan al jouw automatismen die via neuro-netwerken veel van jouw reacties automatisch bepalen.

Via specifieke oogbewegingen blijkt het mogelijk te zijn om invloed uit te oefenen op je hele welbevinden: van meer harmonie tussen denken en voelen, beter leren, betere concentratie, diepe ontspanning, tot het ontkoppelen van oude neuro-netwerken die jou gevangen hielden in niet langer gewenste actie-reactie patronen.

Ontstaan en ontwikkeling van de eyeYoga en Oculo-Motorische-Regulatie
De elementaire rol die de oogbewegingen hebben voor de bewuste sturing van het centrale zenuwstelsel, werd ontdekt door de Amerikaanse psycholoog en yogaleraar Joshua Isaacs.
Bij toeval herstelde hij van een zware depressie doordat hij in een weiland een tijd lang naar de wolken lag te kijken, waarbij zijn ogen telkens van rechts naar links bewogen. Verder onderzoek naar wat hem nu precies zo geholpen had, leidde tot de ontwikkeling van twee methodes : ‘oculo-motorische-regulatie’, de OMR ten behoeve van gezondheidsherstel en de iiYoga die meer bedoeld is voor de gehele persoonlijke ontwikkeling. De iiYoga ontwikkelde zich als gevolg van de kennis en ervaring van Dr. Andreas Jell tot haar huidige en hier gepresenteerde vorm: de eyeYoga.
Geïnspireerd door de moderne wetenschap over de hersenwerking, de psychologische trauma verwerking (EMDR), en traditionele manieren om met energie te werken zoals met o.a. Tantra gebeurt, heeft Joshua Isaacs meer dan 200 verschillinde patronen van oogbewegingen in kaart gebracht, waarmee belangrijke functies van de hersenen nu doelgericht beïnvloedt kunnen worden. De methode vond zijn theoretische begrippenkader doordat hij dr. Andreas Jell tegen kwam. Een ontmoeting van 2 bevlogen mannen met een enorme schat aan kennis en ervaring.
De wonderbaarlijke ervaringen die Joshua Isaacs had opgedaan met zijn iiYoga ( voorloper van de huidige eyeYoga) werden door Andreas Jell zichtbaar gemaakt d.m.v. kirlian videografie.  Vanuit zijn diepgaande kennis rondom de Kwantum Fysica ontstond een diepgaande theoretisch begrip van wat er door middel van oogbewegingen mogelijk is en hoe en waarom het zo werkt.
Een nieuwe methode en een nieuwe wetenschap kregen vorm.

Effecten van eyeYoga:
Hieronder vind je een opsomming van de effecten die de eyeYoga kan bewerkstelligen volgens Dr. A. Jell:
Inductie van Theta-golven in de hersenactiviteit, zoals die ook optreden tijdens een diepe meditatie, in toestanden van trance door hypnose en bij shamanistische reizen & genezingen. Deze genezingen zijn dan in wezen een overschrijven van oude databanken en het ‘opnieuw programmeren’ van de hersenen, waardoor het lichaam op andere – gezondere – programma’s gaat reageren.
Ontspanning en stressafbouw door de beïnvloeding van het opstijgende reticulaire activeringssysteem in de medulla oblongata.
Ontspanning en stressafbouw (‘vertering van conflicten”) door de activering van het enterische zenuwstelsel ( = het autonome, emotionele ‘brein’ in de buik) .
Synchronisering van de beide hemisferen met alle daarmee verbonden voordelen zoals een betere innerlijke ordening (coherentie) en een groter energiepotentieel in de hersenen.
Ontkoppelen van programma’s die als gevolg van stress in werking gezet worden, zoals verkramping agv pijn, emotionele uitbarstingen en angsttoestanden.
Integratie en verankering van nieuwe gewenste programma’s in de ‘bedrading’ van de hersenen.
Via de oogbewegingen heb je invloed op ervaringen van stress, pijn en chaos in het CZS (Centrale Zenuw Stelsel)

EMDR versus eyeYoga en OMR:
Omdat EMDR en eyeYoga op elkaar lijken, volgt hier een korte vergelijking
(Deze info is vertaald overgenomen uit het werkboek eyeYoga van Dr. A Jell):

EMDR = Eye Movement Desensitisation and Reprocessing.
Het wordt in therapeutische setting gebruikt bij cliënten met ernstige traumata en shock en werk voornamelijk met piepjes en horizontale oogbewegingen. Deze methode heeft bewezen dat ze de neuro-chemische processen in de hersenen effectief kan onderbreken waardoor een geautomatiseerde onbewuste trauma-reactie niet meer steeds herhaald wordt.

EyeYoga en OMR
De eyeYoga en OMR-technieken maken van veel meer verschillende oogbewegingen gebruik om de dataverwerking van de hersenen te reguleren.
Behalve therapeutisch wordt de eyeYoga ook gebruikt om de meditatie te verdiepen en lichaam en geest in balans te brengen. Hierbij worden soms ook lichaamsoefeningen gebruikt.
Het begrippenkader van hoe en waarom het werkt is uitgebreider dan bij de EMDR en meer gebaseerd op het nieuwste kwantum wetenschappelijke begrip over hoe het leven georganiseerd is.

Marja van Oosterom, die kennis heeft van beide technieken, gaf hierbij nog de volgende aanvulling:
“Het grote verschil met eyeYoga is dat EMDR altijd door een begeleider, therapeut of arts moet worden gedaan.
EyeYoga kan je zelf toepassen, al is het midden in de nacht. Je kunt het zelfs in je gedachten doen.
Ook vind ik eyeYoga beter onderlegd.
De hersenen worden in balans gebracht en er wordt kennis gegeven van de oogbewegingen en hersenverbindingen.
Dat wordt in EMDR niet gedaan, wat kan zorgen voor complicaties.”

EyeYoga versus EFT. EFT (Emotional Fredom Techniques) kent evenals de EMDR grote successen m.b.t. het helen van de gevolgen van emotionele trauma’s.
De EFT is o.a. bekend geworden vanwege de opmerkelijke resultaten bij veteranen en slachtoffers van oorlog en geweld.
Evenals bij de eyeYoga is het van belang dat de oude traumatische gebeurtenis in geur, kleur, beeld, woorden en gevoel, zo compleet mogelijk wordt herleefd.
Waar de eyeYoga vervolgens oogbewegingen gebruikt om de emotionele lading te ontzenuwen, gebruikt de EFT specifieke lichaamspunten (acupunctuurpunten) die geklopt worden terwijl de emotie/herinnering volop loopt . De cliënt spreekt bepaalde zinnen uit die helend zijn in relatie tot de lopende emotie/ herinnering.
Herhaalde sessies met EFT kunnen er – evenals bij EMDR en eyeYoga – toe leiden dat de herinnering niet meer telkens als een actueel trauma beleefd wordt, maar terug gebracht wordt tot wat het in wezen is: een herinnering.

De naam
EyeYoga,: Eye, betekent oog. We werken met oogbewegingen, omdat deze zeer nauw verbonden zijn met de verwerkingsprocessen en overlevingsprogramma’s in de hersenen.
Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘samen binden’. Zoals in de traditionele yoga, verbindt de eyeYoga de adem met bewegingen en gewaarzijn tot één flow, die diepe innerlijke processen in gang zet die ons weer afstemt op – en verbindt met – onze diepste innerlijke bron van in-spiratie en energievoorziening.
Daarnaast biedt de eyeYoga een diepgaand inzicht in de invloed van de hersenen op het lichamelijk en emotionele functioneren. De vernieuwende kennis van de Kwantum Cybernetica geeft ons inzicht in wie we werkelijk zijn en hoe we ons leven diepgaand in harmonie kunnen brengen.

Net als de ‘gewone’  Yoga, kent de EyeYoga ook de volgende effecten:

  • Harmoniseren van de hersenfuncties en de Chacra’s (energiecentra in het lichaam)
  • Ondersteunen van een diepe meditatieve staat van bewustzijn
  • Spirituele groei en innerlijke bevrijding (van emotionele slavernij naar authenticiteit, bewustzijn, innerlijke vrijheid en autonomie)

Oculo Motorische Regulatie:
Oculo betekent ogen
Motorisch betekent: betreffende de beweging
Regulatie: via oogbewegingen wordt het systeem gereguleerd.
Anders dan de eyeYoga, die door het grotere publiek gebruikt kan worden voor zelfheling en bewustwording, is de OMR de term voor het therapeutische gebruik van oogbewegingen om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen en toegang te krijgen tot het diepere innerlijke weten van de cliënt zelf omtrent de wezenlijke vragen die met het onderwerp van zijn of haar probleem te maken hebben.

Artikelen over Eyeyoga

  1. Klik hier voor een artikel over eyeyoga en OMR in het tijdschrift ‘De natuur Uw Arts’
    Oorspronkelijk gepubliceerd in De Natuur Uw Arts, 36e jaargang 2011, Nr. 216, bladzijde 9
  2. Een ander artikel over Eyeyoga: Paravisie jaargang 25, december 2010:[download id=”4508″]

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees als eerste de laatste blogs

Inschrijven nieuwsbrief