De zes Helende Klanken uit het Taoisme

De 6 Helende Klanken en ook de innerlijke glimlach zijn een hele effectieve manier om stress, energieblokkades los te laten en weer in balans te komen. Je zelfgenezend vermogen versterkt en je wordt stabieler. Artikel met links naar bijhorende oefeningen en uitnodiging voor boekpresentatie.

De ‘6 Helende Klanken’. 

Ondersteun je lichaam en je emotionele gesteldheid

Duizenden jaren geleden ontdekten de Taoïstische meesters, dat ieder orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie. Ook is vanuit die traditie al duizenden jaren bekend, dat emoties die niet goed verwerkt konden worden zich als het ware vastzetten op de vliezen van de organen. Daardoor kan het gebeuren dat bepaalde organen minder goed functioneren als gevolg van onopgelost trauma of vastgezette emoties. Je eet en leeft dan misschien gezond, en toch ontwikkel je een ziekte of ben je geestelijk te snel uit balans.
Andersom kan het ook zo zijn dat een overbelast orgaan, tot bepaalde emoties kan leiden. Denk aan een korter lontje bij mensen die veel frustratie ondervinden of veel alcohol of medicijnen gebruiken. Deze dingen belasten het hout element, en de organen lever en galblaas. De emotie die bij het hout element hoort is boosheid, of – wanneer dat soort heftige emoties consequent worden onderdrukt – manische vormen van depressie.

In zo’n geval zou je dan veel baat kunnen hebben bij het doen van de 6 helende klanken. In bovengenoemd voorbeeld met name de leverklank.
In het algemeen zou je kunnen zeggen dat emotionele problemen, te veel stress, ongezonde leefwijze, slechte voeding en vervuiling van de leefruimte stagnatie en oververhitting in de interne organen veroorzaken. Hierdoor raken ze uit balans en blokkeert de energiestroom; eerst in de organen en uiteindelijk in het hele lichaam.

 

6 Helende Klanken en de Innerlijke Glimlach.

Gezien vanuit de Chinese Geneeskunde zijn de 6 Helende Klanken en ook de innerlijke Glimlach een hele effectieve manier om stress, energieblokkades en lichamelijke plus emotionele verontreiniging, tegen te gaan. De 6 Helende Klanken en de daarbij horende houdingen en gebaren helpen je om de organen te koelen en te ontgiften. De beweging geeft een lichte rek in de vliezen rondom het betreffende orgaan. De klank helpt het orgaan om die spanning los te laten. De visualisatie die je vervolgens doet, is gericht op ondersteunen en versterken van het element waar het orgaan mee verbonden is.

Zo ondersteunen de helende klanken de energiestroom in de organen. Daarmee versterk je je gezondheid en je vitaliteit. Bovendien zorgen de klanken ervoor dat de emoties, die volgens de Taoïsten verbonden zijn met de organen, in balans komen, waardoor je kalm en rustig wordt.

De innerlijke glimlach is een oefening om met een vriendelijke aandacht bij jezelf en je moeilijkheden aanwezig te zijn. Het opent je wijsheid en activeert je zelfhelende vermogen. Het is bovendien heel aangenaam om te doen.

 

Aandacht voor je innerlijk

De zes Helende Klanken richten zich op onze binnenkant. Door innerlijke zelfobservatie ontwikkel je een bewustzijn voor de helende kracht van je eigen lichaam en je eigen geest. Taoïsme brengt religie, natuur en wetenschap samen in een alomvattende gezondheidsleer over de zin van het leven en het leven van de mens. Zowel de oefeningen als de kennis en filosofie hebben de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Het zijn dus beproefde oefeningen waarmee mensen al duizenden jaren geholpen zijn.
Er zijn vijf yin organen: lever, hart, milt, longen, nieren, met de bijbehorende vijf yang organen: galblaas, dunne darm, maag, dikke darm en blaas. Die Yin- en Yang- organen zijn verbonden met de vijf elementen in de natuur: hout, vuur, aarde, metaal en water. Die elementen zijn op hun beurt weer verbonden met bijbehorende emoties
In de Chinese Geneeskunde worden lichaam, ziel en geest als een geheel gezien dat bestaat uit levensenergie of Chi. Die energie kan uitputten, uit balans raken of stagneren.

 

De oefening:

Je kunt de klanken heel goed apart doen. Bijvoorbeeld om een belast orgaansysteem te versterken of om je emoties tot rust te brengen. Doe een klank dan bijvoorbeeld 3 – 9 keer en bijvoorbeeld 2x op een dag. Hieronder een beknopt overzicht van de klanken en wanneer je ze doet. Bij sommige oefeningen vind je een link naar een you tube opname of een audio opname van de klank:

 • Longklank: Metaal element – herfst- long, dikke darm, huid en afweersysteem. Bij verdriet, weerstand tegen – of moeite met – verandering, je grenzen moeilijk aan kunnen geven. https://www.connycoppen.nl/audio-oefeningen/
 • Nier-klank: Water element, winter. Nieren, blaas, seksuele organen, onderrug en knieën. Bij angst, gevoelens van onveiligheid, onrust, onzekerheid.
  https://www.connycoppen.nl/audio-oefeningen/
 • Lever-klank: Hout element, lente. Lever, Galblaas, bewegingsapparaat. Bij irritatie, frustratie, stagnatie, wisselende energie, wisselende pijn en wisselende emoties.
  https://www.youtube.com/watch?v=MgnqGRFKZQ0
  https://www.connycoppen.nl/audio-oefeningen/
 • Hart-klank: Vuur element, zomer. Hart, dunne darm, bloeddruk, bloesomloop, slaapritme. Bij alle dingen die je hart emotioneel raken.
  https://www.youtube.com/watch?v=-9o3AUf5Mus
 • Milt-klank: Aarde element, nazomer. Spijsvertering, suikerstofwisseling, slijmvorming, opgeblazen buik, zware benen, spataderen, aambeien, menstruele klachten en meer. Bij veel piekeren, in je hoofd leven en dergelijke.
 • De Drievoudige Verwarmer-klank is de enige die klank niet direct verbonden is aan een orgaan. Deze klank wordt als afsluitende, centrerende en tot rust brengende klank gedaan. Vooral s’avonds voor het slapen gaan zijn de klanken een hele goede oefening. Doe elke klank dan 3 keer.

Voor meer gratis video’s: https://www.connycoppen.nl/videos/

Voor meer gratis audio’s: https://www.connycoppen.nl/audio-oefeningen/

Alle oefeningen, elementen en bijhorende emoties worden uitgebreid beschreven in de Tao van Gezondheid.

 

Video van de zes Helende Klanken

Deze video bevat alle oefeningen en visualisaties op een rij, Hij duurt ruim een half uur.

Via de link kan je zelfstandig alle zes de helende klanken met Conny’s begeleiding meedoen, zo vaak je wilt.
De oefeningen zijn live opgenomen in de natuur, tijdens een van de vijf elementen retraites. 

Totdat deze in de winkelmand staat, is deze video als volgt te bestellen:
Maak €5 over naar NL40INGB0004594772 tnv APH Coppen. Vermeld erbij: 6 Helende Klanken.
Stuur vervolgens even een email naar info@connycoppen.nl en vraag om de link naar de 5 elementen video naar je toe te sturen  Conny stuurt de link dan handmatig naar je toe.

 

Workshop 6 Helende Klanken tijdens de boekpresentatie.

Wil je alle oefeningen een keer zelf meemaken?
Meld je dan aan voor de boekpresentatie van de Tao van gezondheid op 14-11-2021.

Klik hier om je via de pop up aan te melden Workliv

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees als eerste de laatste blogs

Inschrijven nieuwsbrief