Afweersysteem versterken

Een nieuw virus? Nog geen medicijn? Versterk je je afweersysteem! 14 tips vanuit de natuurgeneeskunde en Tips voor als je Corona hebt.

Tip 1: Reinigende thee (nierthee, leverthee)

  • – Brandnetelsoep (lekker met een uitje, knoflook en wat room. Er kan nog wat geelwortel en peper doorheen. Dan wordt je soep een waar medicijn!)
   – Brandnetel is reinigend en het is een roborantiun. Dwz: een plant die alle lichaamsfuncties versterkt
 1.  
 2. Tip 2: Pas je voeding aan.
  • – Minimaliseer gebruik van suiker, alcohol en koffie. En als je het wel neemt, snoep er dan bewust van. Neem hele kleine beetjes waar je echt van geniet.
  • – Vermijd kleur, geur en smaakstoffen
  • – Vermijd geraffineerde producten zoals wit brood, witte rijst, witte spaghetti. Hoe natuurlijker en volwaardiger, hoe beter.
  •  
  • Op internet vind je heel veel over voeding en kruiden die je afweer versterken. Ik houd het hierbij.
  •  
 3. Tip 3: Zorg voor een goede darmflora.
  De slijmvliezen in de darmen, urinewegen en luchtwegen zijn bewoond door zo’n 100 biljoen bacteriën, die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. Deze zijn het aller belangrijkst voor je afweer tegen virussen en bacteriën. en de opname van je voedingsstoffen.
 4. De meeste zitten in je darm. Je ondersteunt ze zo:
  • – probiotica om de darmflora te helpen.
  • – biogarde yoghurt, kwark, brooddrank, molkosan, kefir, acidofilusmelk e.d.
  • – veel groeten te eten
  • – zuurkool van de natuurvoedingswinkel
  • – groentesappen uit de natuurwinkel, met melkzuren.
  • – ontspanning (dan werken je darmen beter en krijgen de goede bacteriën meer kans)
  •  
  • Tip 4: Zachtjes gefruite uien (goed voor je darmflora)
  • – Molkosan met appel diksap en wat lauw water op de nuchtere maag is lekker en geeft een dagelijkse steun voor je darmflora
  • – Biogarde yoghurt
  •  
 5. Tip 5: Reduceer je stress zo veel mogelijk! Laat je niet bang maken.
  •  
 6. Tip 6: Koud douchen maakt je lichaam weerbaarder en ondersteunt de doorbloeding. Als je een warmteminnaar bent en al gruwelt bij het idee, raad ik koud douchen na de sauna aan (of na een warm bad of hete douche).
 7.  
 8. Tip 7: Kruiden zoals Echinacea en Vlierbes. De vlierbes is een anti-virus middel. Verder ook zoethout, kaneel met kruidnagel (b.v. in je thee doen) en verse gember. Ook Tijm en salie als thee of door je eten is heel goed.
 
Tip 8: Extra vitamines. Denk aan vitamine C, D, zink en een goede multi. Neem eventueel extra selenium.
 1.  
 2. Tip 9: Zorg dat je genoeg buiten bent en in beweging.
  • – Neem een teug zonlicht
  • – Begin je dag met Chi Kung, adem oefeningen of een stukje stevig wandelen.
  • – Stap meteen uit bed even naar buiten. Rek je uit, adem diep, klop je borst.
  • – Lucht je huis en je dekbed en kussen elke dag goed.
  •  
 3. Tip 10: Mediteer of neem dagelijks een moment om iets te doen dat je echt ontspanning geeft.
  Bijvoorbeeld luisteren naar mooie muziek, creatief zijn, dansen, yoga, niks doen, met aandacht naar iets moois kijken….
 4.  
 5. Tip 11: Slaap en rust als je lichaam dat aangeeft.
 6.  
Tip 12: Wist je dat lachen, plezier en onbezorgdheid de aanmaak van witte bloedlichaampjes (en dus je afweer tegen ziekte) significant verhogen?
  • – Zorg voor je sociale contacten.
  • – Verras eens iemand met iets leuks
  • – Plan een activiteit waar je blij van wordt
  •  
 1. Tip 13: Zoek jouw bronnen van vreugde en vertrouwen en voedt ze. 
 2.  
 3. Tip 14: Mmmm lekker: Brandnetelsoep! :
  Uitje en knoflook fruiten, brandnetel-topjes er bij. Peper en bouillon er bij. Op het eind geelwortel toevoegen (kerrie poeder mag ook).
  Koken en met de blender fijn maken. Eten met een klont zure room. Heerlijk en een goed medicijn; reinigend en versterkend.

 

Als je Covid hebt

NB: ik verkoop zelf geen middelen en kan daarin ook niet verder adviseren.
Onderstaande tips zijn vanuit mijn kennis als natuurgeneeskundige met ruim 40 jaar ervaring en vanuit eigen ervaring met de ziekte.
Gebruik naar eigen inzicht.

 

Eigen ervaring met Covid (november 2021)

Ik behoor tot de risico groep. Ik ben 61 jaar, niet gevaccineerd en ik hoest al mijn leven lang veel.
In november 2021 kwam de proef op de som: Ben ik zo naïef als veel mensen denken?
Of zouden de dingen die ik geleerd heb, ook helpen bij een ziekte die op de A-lijst van gevaarlijke ziekten staat? En zouden ze genoeg helpen?
Ik wijt het aan de rust, de liefde, de gerichte voedingssupplementen en het gezonde eten dat ik zonder erg ziek te zijn hersteld ben. Toch moet je het niet onderschatten, is ook mijn ervaring.

 

TIPS TIJDENS COVID (Dit is ook hoe ik mezelf heb ondersteund)

 1. 1. Heel veel slapen en rusten
 2. 2. Mooie muziek, een mooie meditatie. Ziek zijn is een soort retraite. koester jezelf, geef je over aan de stilte en de rust.
 3. 3. Weet dat je lichaam een eigen herstelvermogen heeft, gestoeld op een eeuwenoud en vernufitg afweersysteem. Ondersteun dat systeem me alle hierboven genoemde middelen.
 4. 4. Goed gevulde groenten-kruiden soep. Denk aan gember en kurkuma als kruid of begin het maken van de soep (of andere groenten-maaltijd) met zachtjes fruiten van Provençaalse kruiden en een ui + knoflook.
 5. 5. Alle hierboven genoemde tips en middelen. Voor de longen met name het danpen (punt 7), NAC, Lactoferrine, quercitine, zink, vit C en selenium.
 6. 6. Wanneer je verkouden bent en/of je geur en smaak zijn weg:
  Een beproefd middel dat ik van mensen in de Filippijnen heb geleerd is dampen met citroen en veel zout. 

  Makes sence… zout-damp is altijd al helend voor de longen, citrusdampen zijn goed voor van alles. 
  Ik heb het aangevuld met een druppel thijm-olie (virus-dodend) en een druppel dennen-olie (bij Covid wordt dennenknop veel aangeraden. (Denk ook aan dennenknop siroop bij hoest). Het werkte voor mij goed. Prettig en effectief.
  Het recept:
  1. leg een onderzetter en grote handdoek klaar, en een zakdoek indien nodig.
  2. pers sinasappels en een citroen uit. Drink het sap
  3. kook de schillen een paar minuten in flink gezouten water, met deksel.
  4. zet het pannetje op de onderzetter, doe er sen een drupje thijm en dennenolie in
  5. doe nu de handdoek over je hoofd en de pan. 
  6. ADEM….

NB: Mijn verhaal hoeft niet voor iedereen te gelden. Gebruik je verstand, voel voorbij je emoties en programmaties: wat geeft jou rust? Wat past voor jou? Waar voel jij je het beste bij?

Het verloop bij mijzelf

Een week lang zorgde ik voor mijn vriend, die Covid had. Ik leek zelf niet ziek te gaan worden. Regelmatig voelde ik het branden en prikken in mijn neus. Bij vlagen was het er en dan was het weer weg. Ik wist dat mijn lichaam wel flink aan het werk was. Kennelijk was mijn afweersysteem goed genoeg?
Toen tenslotte toch de diagnose viel, was ik een paar dagen futloos en lag vooral in bed. Uiteindelijk was ik toch een dikke week niet lekker. Veel geslapen en pas na enige tijd verlies van geur. Als ik me teveel had ingespannen, kreeg ik erge hoestbuien. Het ziek zijn heb ik ervaren als  een soort retraite.

NB: Dit is mijn ervaring geweest. Het geeft natuurlijk geen enkele garantie dat het bij jou precies zo zal werken als bij mij.
Ik ben er wel overtuigd van dat de tips die ik gegeven heb mij geholpen hebben. 

Achtergrond van mijn keuzes
Ik ga niet over 1 nacht ijs. Ik heb me een leven lang verdiept in de essentie van gezondheid en ziekte. Ik ben westers, oosters, psychologisch en spiritueel inmiddels diep onderlegd (Sinds 1978 leer ik onafgebroken via boeken en opleidingen, mijn eigen leven en de levens van mijn cliënten)
Ik heb geleerd hoe je ziekten op een natuurlijke manier kan genezen, hoe je het afweersysteem versterkt en meer, veel meer.
Ik vind het van belang dat ieder de eigen keuze kan maken, op basis van betrouwbare informatiebronnen. Wees alert op de puurheid van elke bron die je raadpleegt. Zelf neem ik niets meer zomaar aan.

Een paar middelen uitgelicht:

Bron: de natura foundation

NAC = N-acetyl-L-cysteine

 • N-acetyl-L-cysteïne is een antioxidant. Het beschermt onze organen en weefsels tegen vrije radicalen en zorgt voor een betere functie van het spierweefsel.
 • BELANGRIJK WAT BETREFT COVID: NAC heeft een belangrijke functie voor de luchtwegen. Het zorgt voor een verzachting van taai slijm, waardoor het los komt van de luchtwegwanden. Hierdoor verbeterd onze zuurstofopname, wat grote waarde kan hebben voor mensen met ademhalingsproblemen.
 • Daarnaast heeft NAC een gunstig effect voor de leverfunctie. Het beschermt de lever tegen toxische stoffen zoals, alcohol, paracetamol, zware metalen en cytostatica.
 • Samengevat: Het beschermt weefsels en organen, zorgt voor verbeterde zuurstofmetabolisatie, ontgift en reguleert de glutamaatactiviteit.

Aanbevolen dosering voor volwassenen om te herstellen: 2 x 600 mg per dag gedurende 14 dagen.
Diverse bronnen. O.a. de natura foundation. info@naturafoundation.nl | www.naturafoundation.nl

Lactoferrine

Lactoferrine zou kunnen worden ingezet ter preventie en bij het behandelen van SARS-CoV-2 infecties, of COVID-19.
Preventief heeft lactoferrine effect omdat het de virale binnenkomst in cellen zou kunnen verhinderen. Bovendien ondersteunt lactoferrine het immuunsysteem.

Aanbevolen dosering voor volwassenen:
Preventief: 300 mg per dag
Herstel: 3 x 900 mg per dag gedurende 14 dagen
Lees meer op de website van de natura foundation

Reguliere middelen?

Hoewel het controversieel is, wil ik hier twee middelen noemen die veelbelovend en ook veel bevochten zijn. Ik vermeld ze met verwijzing naar links die volgens mij goede info geven, zodat je zelf kan oordelen. Dr John Campbell belicht vrijwel alle topics rondom covid grondig, wetenschappelijk en kritisch. Onpartijdig en professioneel.
Zo kan je zelf een oordeel vormen. Kijk ook altijd verder en doe je eigen onderzoek.

De meeste goede geluiden hoor ik over IVERMECTINE een middel dat zonder problemen aan miljoenen mensen is gegeven en ook voor dieren wordt gebruikt.
https://www.youtube.com/watch?v=zy7c_FHiEac

Ook over de combinatie van Hydroxychloroquine (HCQ), zink en vitamine C heb ik veel goeds gehoord. (Hydroxychloroquine is een regulier midden dat veel gebruikt wordt voor de behandeling van auto-immuunziekten/reumatische aandoeningen. Het heeft een  immuunmodulerend effect.
https://www.youtube.com/watch?v=2uzXHnUViro Dr John Campbel onderzoekt heel veel en geeft er een goede onderbouwing bij. Hij verwijst ook naar goede andere links.
Hier vind je al zijn video’s. Ik vind ze waardevol: https://www.youtube.com/channel/UCF9IOB2TExg3QIBupFtBDxg

Een natuurlijke vorm van Hydroxychloroquine kan je zelf maken, zie hieronder. Ikzelf heb het op voorraad gemaakt en in ijsklontjes ingevroren. Dit zit ook in Tonic.
Ikzelf gebruik het graag. het voelt voor mij goed en ik vind het fijn om in huis te hebben. Je kan het ook maken met een combi van Grapefruit en citroenschil. BIOLOGISCHE EN GOED GEWASSEN (schrobben met heet water en zee)!
Via deze link vind je een YouTube filmpje om het te maken: https://youtu.be/1jwPeeagXiM. 
Wanneer je geen arts vindt die Hydroxychloroquine kan komen en het niet kan maken, dan is Quersitine een redelijk alternatief. Dit voeding supplement is gewoon verkrijgbaar.

Aanvullend kan je kijken op https://zelfzorgcovid19.nl/

Recept
De bron van onderstaand recept is Sensi-therapie. Niet direct een hele betrouwbare bron denk ik, maar ik voel me er goed bij. Vanuit de natuurgeneeskunde en voedingsleer, weet ik dat er in citrus-schil zeer waardevolle stoffen zitten. 
Een tweede bron is bovengenoemd filmpje

Gebruik dit dus wel of niet, op eigen risico.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees als eerste de laatste blogs

Inschrijven nieuwsbrief