Acceptatie

Acceptatie als fundament voor echte verandering. Maar hoe? ‘De belangrijkste voorwaarde bij elke verandering is dat we de huidige situatie accepteren’, schrijft Christina von Dreien. ‘Zolang we vanbinnen nog weerstand bieden tegen de huidige situatie kan er geen positieve verandering plaats vinden.’

Acceptatie als fundament voor echte verandering. Maar hoe?
De belangrijkste voorwaarde bij elke verandering is dat we de huidige situatie accepteren’, schrijft Christina von Dreien. ‘Zolang we vanbinnen nog weerstand bieden tegen de huidige situatie kan er geen positieve verandering plaats vinden.
En dan beschrijft ze hoe je de huidige energie alleen maar versterkt door er de strijd mee aan te gaan.

Zo’n tekst lees je dus heel gemakkelijk verkeerd. Voor je het weet, denk je dat je dus geen boosheid of weerstand of zo mag voelen. ‘Want dan ben ik niet meer in mijn hart. Dan voel ik dus geen liefde. Als ik boos ben, gaat mijn trilling omlaag.’
Maar als die gevoelens er zijn, moet je ze accepteren. Dat is iets anders dan je ermee identificeren, je er slachtoffer van voelen of eraan vast blijven hangen. Ergens aan vast blijven hangen gebeurt wanneer je de strijd ermee aangaat, de gevoelens ontkent/veroordeelt of er van weg vlucht. In al die gevallen kan je wezenlijk niet verder.
Christina heeft dus gelijk. Wat er nu is, dus ook wat je voelt en denkt, moet je primair accepteren. Vervolgens kan je ze beschouwen. Misschien komt je voelen en denken nog voort uit een oud programma. Als je dat herkent, dan kan je nu een andere, nieuwe keuze maken. Vervolgens zal je ook andere gevoelens gaan ervaren.
Het is soms dus best een kunst om zo’n paar woorden in een boek goed te interpreteren. Daar lig ik dan ineens op te kauwen. En zo ontstaat er dan weer een artikel.

Tenslotte
Kijk nog eens naar het plaatje hierboven:
Wanneer je zelf worstelt met een verandering, is het belangrijk dat je herkent waar je zit. Begrijpen helpt om te accepteren wat je voelt.
Wanneer je zinvol naast iemand wilt staan die worstelt met een verandering, dan bepaalt de fase waarin de ander zit hoe je het beste kunt handelen. Is er ongeloof en angst, dan vergt dit een andere aanpak dan wanneer iemand bijv. al in de acceptatie-fase zit.

Acceptatie betekent:
herkennen waar je (of de ander) staat, zodat je verder kan gaan.
De emoties horen erbij. Ontken ze niet. Bevecht ze niet. Ontvlucht ze niet.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees als eerste de laatste blogs

Inschrijven nieuwsbrief